We weten allemaal dat junk food ongezond is: We snappen allemaal dat de kans op gezondheidsproblemen groter is wanneer je elke dag een maaltijd bij McDonalds haalt dan wanneer je thuis een kleurrijke salade maakt..

Maar toch hebben we soms die onweerstaanbare neiging om toch even door die McDrive te rijden.

En nu neem ik McDonalds als voorbeeld, maar iedereen heeft bepaalde producten (ijs, chocolade, drop etc.) waar je heel moeilijk van af kunt blijven en waarvan het heel moeilijk is om er slechts een klein beetje van te eten (want een klein beetje eten zit er vaak ook niet meer in na de eerste hap te hebben genomen), terwijl je goed weet dat je het beter niet kunt nemen.

Waarschijnlijk zijn er nu wel verschillende producten – waar jij moeilijk van af kunt blijven – door je gedachte geschoten.

Hoe komt dat dan? Waarom blijven we die producten eten als we weten dat het niet de beste keuze is?

En yes, op die vraag bestaat er een antwoord (duhhh, anders schreef ik dit artikel niet)..

Trigger foods

Die producten waar je nu aan denkt noemen we Trigger foods.

Trigger foods zijn producten die op de één of andere manier zo lekker zijn dat ze:

 1. moeilijk te weerstaan zijn als je aan ze herinnert wordt door één van je zintuigen (ogen, oren, neus, mond/smaak) en;
 2. makkelijk te overeten zijn – ze stillen niet snel je honger – als je eenmaal een hap genomen hebt.

De afgelopen 20 jaar is er enorm veel onderzoek gedaan naar de reden achter die onweerstaanbaarheid van sommige voeding: Wat maakt nu het verschil tussen producten die goed smaken en producten die onweerstaanbaar zijn – de trigger foods?

Steven Witherly is één van die onderzoekers die de afgelopen 20 jaar veel onderzoek heeft gedaan op dit gebied. Zoals hij in zijn boek “Why Humans Like Junk Food” beschrijft zijn er 2 factoren die een rol spelen bij die onweerstaanbaarheid van een product.

Als eerste is de samenstelling van het product belangrijk. Zoals je waarschijnlijk al wist is een product met veel suiker lekker en moeilijk te weerstaan. Wat we vaak vergeten is dat dat product NOOIT ALLEEN MAAR suiker bevat.

Een bak met pure suiker weg lepelen is niet te doen; dat is smerig. Het product bevat naast suiker ook nog andere stoffen (vaak zout en vet) en juist die combinatie kan een product onweerstaanbaar maken.

Suiker is dus ook niet verslavend of de boosdoener (klik om mijn uitgebreide artikel over suiker te lezen), zoals vele “goeroes” je wel proberen wijs te maken.

Hoe beter de verhouding tussen zout, vet en suiker, des te lekkerder het product en des te moeilijker het product te weerstaan is.

Trigger foods

Daarnaast is jouw gevoel dat het product je geeft ook bepalend. Jouw gevoel ontstaat door een combinatie van 1) de smaak (bitter, zoet, zout etc.), 2) de geur van het product en 3) hoe het product aanvoelt in je mond (hard, zacht, luchtig, vast/plakkerig).

Trigger foods

Hoe meer deze beide factoren van een bepaald product aansluiten op jouw persoonlijke behoefte (in een bepaalde situatie) en voorkeuren, des te moeilijker het wordt om dat product te weerstaan.

Trigger foods

Trigger foods zijn persoonlijk en afhankelijk van persoonlijke periodes.

Trigger foods zijn persoonlijk: Iedereen zit anders in elkaar en dus heeft niet iedereen dezelfde trigger food.

Het kan bijvoorbeeld best zijn dat jij persoonlijk meer de voorkeur hebt voor vet en zout en iets minder voor suiker, dan zul je dus niet precies in het midden van de verhouding tussen zout, vet en suiker zitten. Je zit dan waarschijnlijk meer naar links:

Trigger foods

Ook hebben bepaalde periodes invloed op de kracht van jouw trigger foods. Denk aan de periode waarin vrouwen menstrueren –> in deze periode zijn (veel, maar niet alle) vrouwen vaak veel gevoeliger voor chocolade, terwijl chocolade de rest van de maand nauwelijks een trigger food voor ze is.

Niet alleen de menstruatie kan die onweerstaanbaarheid van trigger foods vergroten, ook in “onschuldige” periodes zoals bijvoorbeeld de periode kort na een fysieke activiteit (vooral na duurtraining als hardlopen) kun je gevoeliger zijn voor bepaalde trigger foods.

In ieder geval verschillen deze gevoelige periodes per persoon, maar het kan heel goed zijn dat je (onbewust) in bepaalde periodes gevoeliger bent voor bepaalde trigger foods.

Hoe je het beste met trigger foods om kunt gaan?

Oeps, er bestaat geen beste manier om met trigger foods om te gaan. Er zijn zoveel factoren die meespelen dat het grote onzin zou zijn als ik nu “de beste manier” zou gaan omschrijven.

Wel som ik hieronder een 6 handige tips op om je (op weg) te helpen beter om te leren gaan met die trigger foods.

Wees je er van bewust dat in sommige gevallen de reden(en) achter trigger foods een veel dieper liggend probleem is. In dat geval gaan de onderstaande tips je waarschijnlijk niet van je trigger foods probleem afhelpen. Dit is niet om je een probleem aan te praten, maar om te benadrukken dat er ALTIJD een oplossing is als deze onderstaande tips je niet verder helpen. Ga er mee aan de slag, probeer of het werkt en werkt het niet; zoek professionele hulp :-) 

#1 Het is niet vreemd, je bent niet ziek en niet verslaafd

Het is belangrijk om te beseffen dat je niet alleen bent. Je bent niet ziek en niet verslaafd –> Trigger foods zijn tegenwoordig heel normaal.

Waarom?

Bedrijven in de voedselindustrie geven per jaar miljoenen uit om de samenstelling van hun producten te verbeteren. Ze gaan op zoek naar een nog betere samenstelling van vet, zout en suiker. Ook blijven ze zoeken naar een manier om de smaak, geur en gevoel in je mond van hun product te verbeteren.

Of terwijl; ze willen dat jij hun product het allerlekkerst vind. Op het moment dat jij hun product het allerlekkerst vind, koop jij dat product waarschijnlijk meer.

Hoe meer mensen dat product kopen, hoe hoger de omzet van dat bedrijf –> en uiteindelijk is dat waar het hun omdraait; GELDDDD!

Voel je dus zeker niet vreemd of “ziek”.

Bekijk het liever van de andere kant –> Dat jij niet van die producten kunt afblijven is voor die bedrijven een teken dat ze een goede job doen.

Toch geweldig dat ze moeite doen om hun producten nog lekkerder te maken voor ons :-)

#2 Het allerbelangrijkste: Neem de verantwoordelijkheid

De allereerste en allerbelangrijkste stap in het onder controle krijgen van jouw trigger foods is het nemen van verantwoordelijkheid.

“Het is toch te bizar voor woorden dat ik en vele andere met mij [.. bijvoorbeeld overgewicht] hebben en al die bedrijven in de voedingsindustrie het ons maar moeilijker en moeilijker blijven maken.”

Natuurlijk valt er iets te zeggen voor de verantwoordelijkheid van de voedselindustries in de trigger foods van tegenwoordig.

Maar denk je dat die bedrijven daar over nadenken? Denk je dat dat jou gaat helpen om je doel te bereiken?

Nope..

Het is veel makkelijker om zelf de verantwoordelijkheid te nemen. Wie zijn schuld het is – van de voedselindustrie of je eigen schuld – maakt niets uit. Jij zit met het “probleem” van jouw trigger foods.

En de eerste stap in het oplossen van jouw trigger foods is het herkennen en erkennen van die trigger foods. Zodra je dat hebt gedaan, is het veel makkelijker om controle te krijgen over jouw trigger foods.

In plaats van te denken “Hmm, ik ben zo’n zwak persoon met die trigger foods” ga je denken “Ok that’s me, ik kies er voor die producten te eten. Het is niet slecht of goed -> It’s just me..”

#3 Herken de makkelijkste triggers

Als je beseft wat jouw trigger foods zijn, ga je op zoek naar jouw “triggers” voor deze producten.

Triggers roepen bij jou de behoefte op om te grijpen naar jouw trigger foods.

Triggers zijn heel vaak bepaalde gevoelens, emoties, herinneringen of gebeurtenissen, maar kunnen ook geuren of smaken zijn die niets met jouw trigger food te maken hebben maar je wel om een bepaalde reden associeert met die trigger food.

Deze triggers kunnen ook heel onschuldig zijn. Misschien associeer je de geur van een bepaalde plant wel met jouw trigger food of is bij jou een moe gevoel (door weinig slaap afgelopen nacht) wel een trigger voor jouw trigger food.

Hou een lijstje bij van wat er gebeurde op de momenten dat je behoefte had aan jouw trigger foods en probeer zo jouw triggers te ontdekken.

#4 Probeer jouw triggers te vermijden

Wanneer je weet welke triggers bij jou zorgen voor jouw cravings naar die trigger foods, wil je die vanzelfsprekend natuurlijk zoveel mogelijk vermijden.

Als een bepaalde plant of locatie voor jou een trigger is, dan is het “makkelijk” deze te vermijden.

Als bepaalde emoties, gevoelens of herinneringen voor jou een trigger zijn, dan is dat niet altijd even makkelijk te vermijden.

Bij emoties, gevoelens of herinneringen is het juist geen slim plan om deze te vermijden. Als je bepaalde emoties, gevoelens of herinneringen bewust gaat vermijden, worden deze juist alleen maar erger:

Ze zijn als muggenbeten; hoe meer aandacht je ze geeft (krabben), hoe vervelender/sterker ze worden (meer gaan jeuken).

In het laatste geval is het beter deze tip over te slaan.

#5 Maak het jezelf makkelijker op de moeilijke momenten

Trigger foods zijn hoe dan ook moeilijk te weerstaan, dus ongetwijfeld dat er moeilijke momenten gaan voorkomen in jouw proces.

Daarom is het enorm handig om vooraf na te gaan denken hoe je het jezelf makkelijker kunt maken op die moeilijke momenten.

Twee mogelijke opties werken altijd heel goed heb ik gemerkt:

– Maak de weg naar die trigger food moeilijk (of zelfs onmogelijk)

De meest makkelijke manier om niet toe te kunnen geven aan jouw trigger foods door een trigger is als je die trigger foods niet kunt pakken.

Je kunt ze bewust niet in huis halen, omdat je weet dat je het in de avond vaak moeilijk hebt om deze trigger foods te laten staan. Als je ze dan niet in huis hebt, kun je ze ook niet nemen.

Stel dat je ze wel in huis hebt gehaald en later denkt “Shit, die moet ik helemaal niet in huis hebben, maar weggooien vind ik ook weer zonde”, zet die producten dan in een kast die op slot kan en geef de sleutel mee aan je partner of leg deze bij iemand anders thuis neer.

Dit betekent natuurlijk niet dat je die producten nooit meer kunt/mag eten, maar zorg voor zo min mogelijk blootstelling aan die producten op momenten dat je het (waarschijnlijk) moeilijk hebt deze te weerstaan.

Als softijs een trigger food is voor jou, kun je er voor kiezen deze niet in huis te halen en alleen te eten als je met vrienden uiteten gaat bijvoorbeeld (mits je van jezelf weet dat je met een etentje niet meerdere softijsjes wegwerkt). Op deze manier kun je toch genieten van dat product, terwijl je dat product niet overeet.

Zorg er in ieder geval voor dat je zelf (op een ander moment dan wanneer je al bent getriggert) zoveel mogelijk obstakels creëert op die weg naar jouw trigger foods toe.

Zorg dat je ze niet of heel moeilijk kunt pakken.

– Zoek een vervanging

Als je weet wat jouw trigger food is, ga dan op zoek naar een vervanging voor dit product.

Ga op zoek naar een product dat vergelijkbaar maar niet helemaal hetzelfde is.

Voorbeeld: Stel dat je van jezelf weet dat softijs jouw trigger food is. In plaats van bij elke trigger dat softijsje te weerstaan, zou je op die momenten ook kunnen kiezen voor een yoghurt ijsje.

Zo stop je het gevoel van jezelf iets ontnemen (“hmm, ik mag niks”), want uiteindelijk is het gevoel dat je jezelf iets ontneemt vaak hetgene wat het moeilijk maakt om het vol te houden op de lange termijn.

Wanneer je een vervanging hebt gevonden, gun je jezelf wel het genoegen te genieten (van een ijsje dat lijkt op softijs), maar triggert die vervanging je niet om te overeten (omdat je makkelijker kunt stoppen met eten van een yoghurt ijsje dan met het eten van een softijsjes)..

Als de trigger in jouw geval een emotie of gevoel is, kun je ook eens op zoek gaan naar een vervanging voor eten in het algemeen –> Ga op zoek naar een andere manier waarop je kunt omgaan met bijvoorbeeld de stress die triggert om te grijpen naar jouw trigger food. In plaats van te grijpen naar die trigger food, kun je jezelf bijvoorbeeld aanwennen om je schoenen aan te doen en te gaan wandelen met je hond (of kat of schildpad of weet ik veel wat).

#6 Verspil geen energie op de moeilijk momenten en wacht tot de makkelijke momenten

Stel dat je thuis op de bank zit en je ziet een bepaalde reclame van jouw trigger food voorbij komen –> Dat is precies jouw gevoelige punt en je krijgt ineens onwijs zin in dat product..

Normaal gesproken zou dat geen probleem zijn, want je hebt het product niet in huis.. MAAR nu heeft je partner deze in huis gehaald voor zichzelf en je komt erachter dat je partner of jij deze producten nog niet hebben opgeborgen achter slot en grendel.

Of terwijl; het wordt heeeeeeeel moeilijk om deze verleiding nu te weerstaan.

Situaties zoals deze – dat het op een onverwacht moment om een onverwachte reden heel moeilijk is om een verleiding te weerstaan – ga je gegarandeerd tegenkomen.

Is het dan slim om met al je energie tegen te gaan struggelen, terwijl je bijna zeker weet dat dat een onbegonnen zaak is?

Het is een veel beter plan als je deze keer toegeeft aan de verleiding –> geniet van dat heerlijke moment.

Na te hebben genoten is de behoefte afgenomen en kun je die trigger foods veel makkelijker achter slot en grendel plaatsen en er voor zorgen dat je er de volgende keer niet meer bij kunt..

Compenseer op de momenten dat het goed gaat in plaats van op de momenten dat het “slecht” gaat. Maak het jezelf niet onnodig moeilijk :-)

Als je vet wilt verliezen en je dus een bepaald caloriedoel hebt, kan het zijn dat je die dag met dat ene genots-/trigger food-momentje je caloriedoel hebt overschreden. Natuurlijk niets ergs aan –> “Compenseren op de makkelijke momenten” kan natuurlijk ook betekenen dat je de volgende dag even compenseert voor dat totaal aan calorieën en dan is er niks aan de hand. Zoals ik in dit artikel – over dagelijkse en gemiddelde calorieën per week- uitleg.

Heeft dit artikel je geholpen?
Ik zou het tof vinden als je een reactie achter liet onderaan deze pagina.
klik hier voor een snelle scrol

Heeft dit artikel je geholpen?
Ik zou het tof vinden als je een reactie achter liet onderaan deze pagina.
klik hier voor een snelle scrol

Wesley is naast bewegingswetenschapper, personal trainer en voedingsdeskundige. Wesley zijn passie is sport en (sport)voeding en niets minder dan het hoogst mogelijke doel van zijn klanten ziet hij als missie. Hij is gebrand op het bereiken van resultaten met degene die hij begeleid. De 8 jaar trainingservaring en ruim 6 jaar ervaring op het gebied van (sport)voeding maakt Wesley nog niet zozeer uniek. Wat dan wel? Zijn achtergrond als bewegingswetenschapper is uniek in deze branche.


Meer lezen over Wesley? Klik hier

 • Hey Wesley, leuk en duidelijk artikel. Dat helpt me zeker.
  Vooral vanwege de nuchtere kijk van jou zonder loze en makkelijke beloftes.

 • Goed om te horen dat het artikel wat voor je heeft kunnen betekenen Judith :-D

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >
  Send this to a friend